Головна> Новини > Ментальне виснаження: як, чому і що робити

Ментальне виснаження: як, чому і що робити

10 червня
Ментальне виснаження: як, чому і що робити

Зміст

Втома – це нормально та природно. Так твій організм реагує на тривалу розумову активність та стреси повсякденного життя. Особливо у сучасних реаліях. 

Втома і виснаження відрізняються тривалістю, причинами та процесом відновлення. Якщо втома – тимчасовий стан, то виснаження – довготривалий, викликаний хронічним стресом або перевантаженням нервової системи. 

Природна втома перетворюється на ментальне виснаження, коли ти нехтуєш сигналами організму: постійною втомою, перманентною тривогою та зниженням мотивації. На цьому етапі необхідно звернути увагу на свій стан, почати змінювати щоденні звички та звернутися до лікаря. 

Що таке ментальне виснаження?

Стан глибокої психічної та емоційної втоми, який виникає в результаті інтенсивного інтелектуального навантаження, хронічного стресу або емоційного вигорання. По відчуттям це можна порівняти з грипом або хронічним недосипанням.

Якими симптомами супроводжується виснаженість? 

  1. Тривожністю. Виникає або загострюється відчуття безнадійності, смутку та тривоги. Ти можеш почуватися пригнічено, втратити інтерес до діяльності, яка раніше приносила задоволення, або мати часті напади паніки. Тривога та виснаження взаємопов'язані і впливають одне на одну, створюючи замкнене коло. Хронічна тривога тримає організм у стані постійного стресу, що виснажує фізичні та ментальні ресурси. 
  2. Апатією. Ти можеш відчути відсутність інтересу до будь-якої діяльності, яка супроводжується нестачею внутрішнього ресурсу та мотивації.  
  3. Зниженням когнітивних функцій. Ти можеш відчувати труднощі з концентрацією, погіршення пам'яті та здатності до прийняття рішень. Може здаватися, що мозок перебуває у "туманному" стані, а звичайні завдання потребують більше зусиль, ніж зазвичай. 
  4. Порушенням сну. Виснаження може серйозно впливати на якість сну та призвести до проблем із засинанням, неспокійного сну і частих пробуджень протягом ночі.
    Хронічна втома також діє на фазу REM (резембранітна фаза) сну, яка є однією з найважливіших стадій для відновлення організму. У ній відбуваються інтенсивні мозкові процеси, включаючи сновидіння та зміцнення пам'яті.
    У результаті виснаження скорочується час, проведений в фазі REM, оскільки організм пристосовується до нестачі відпочинку. А це вже негативно впливає на настрій та загальний стан.
  5. Слабкістю. Відчуття загальної слабкості та зниження енергії, навіть після мінімальних фізичних навантажень.

Як боротися з ментальною виснаженістю?

Перше і найважливіше, якщо помічаєш симптоми виснаження – це звернутися за консультацією до лікаря, щоб знайти основну причину. Проте ти вже зараз можеш почати вносити зміни у повсякденне життя, щоб покращити загальний стан. 

  1. Регулярна фізична активність. Навіть найпростіші фізичні вправи допоможуть підвищити рівень енергії. Знайди вид фізичної діяльності, який найбільше підходить тобі та твоєму тілу: танці, йога або короткотривалі пробіжки у парку. Практикуй його 3-4 рази на тиждень, але пам’ятай, що занадто багато вправ також виснажує організм.
  2. Правильне харчування. Магічної таблетки або їжі, яка повністю прибере виснаження, на жаль, не існує. Проте якщо дотримуватися збалансованого раціону з високим вмістом клітковини та антиоксидантів, то рівень втоми знизиться. Намагайся їсти більше фруктів, овочів, цільнозернових продуктів і риби, уникаючи снеків з високим вмістом цукру. 
  3. Здоровий режим сну. Лягай спати і прокидайся в однаковий час щодня, навіть у вихідні дні. Це допоможе нормалізувати цикл сну та підтримувати внутрішній біологічний годинник. Переконайся, що у тебе створені всі умови для комфортного відпочинку: темна та прохолодна спальня, зручний матрац та подушки, які підтримують твоє тіло. 
  4. Відпочинок та ще раз відпочинок. Виділяй мінімум 30 хвилин щодня на відпочинок, щоб дати тілу і розуму можливість відновитися. Знайди діяльність,  яка приносить тобі задоволення і відволікає від повсякденних турбот: малювання, музика, читання або ліплення. Відпочинок може бути пасивним (читання книжок, перегляд фільмів) або активним (прогулянки на свіжому повітрі, легкі фізичні вправи). Важливо знайти баланс між ними. 

Розуміємо, що звучить все просто, проте під час виснаження складно знайти ресурс навіть на найпростіші зміни у повсякденному житті. MuscimolOne допоможе тобі відшукати сили на введення нових звичок до свого лайфстайлу. 

Наш нейропротектор активує GABA-(A) рецептори мозку, які вивільняють природний нейромедіатор GABA, що відновлює баланс між гальмівними та збуджуючими процесами нервової системи. У результаті, рівень тривожності зменшується, з’являється можливість налагодити здоровий режим сну та якісно відновитися. 

Приймай по 2 капсули в день протягом 15 днів, щоб помітити зміни та стабілізувати власний стан. 

Висновки

Ментальне виснаження є серйозним викликом, який може значно вплинути на якість життя та здоров'я. У сучасному світі, де ти стикаєшся з постійним стресом і перевантаженням, важливо не ігнорувати сигнали свого тіла і вчасно реагувати на них.

Виснаження може бути спричинене певними захворюваннями. Якщо ти постійно відчуваєш симптоми, які ми зазначали, то не відкладай консультацію з лікарем. Він допоможе з'ясувати першопричину і підбере індивідуальне лікування. 

Пам’ятай, що твоє ментальне здоров'я – це найцінніший актив. Дбай про себе, прислухайся до відчуттів і не соромся звертатися за кваліфікованою допомогою, коли це необхідно.

Зміст

Нейропротектор Muscimol One® Натуральний. Безпечний. Дієвий

100% екстракт мусцимолу у капсулах.

Muscimol One® зменшує тривожність, стрес, покращує сон та допомагає повернути людині стан спокійної впевненості.

  • Унікальна запатентована технологія
  • Створено природою
  • Найвищий ступінь очистки
  • Науково доведена ефективність
  • Не містить токсичних речовин
Купити

Читайте також